Tip 3 van video met 5 schrijftips het populairst

Ja, dat hoor ik steeds: tip 3 is het populairst. Zo meteen vertel ik je welke tips de video gehaald hebben.

 

Vorige week deed ik een workation in België, natuurlijk bij VillaForum.

 

Mijn doel een begin maken met het e-book op basis van De B van beginnen – met schrijven. Eerst even uitvogelen wat de kenmerken van dat e-book zouden zijn. En vervolgens aan de slag.

 

Het herschrijven was een beetje saai. Geen nieuwe dingen bedenken, maar vooral uitvoeren. Tja. Dan werkt het beter om er vaker een uurtje aan verder te knutselen en niet hele dagen.

 

Gelukkig was er genoeg leuks te beleven. Inspirerende gesprekken met andere deelnemers, al dan niet tijdens een boswandeling. Gezelligheid tijdens het eten.

 

Video met 5 schrijftips

 

En er lag nog een plannetje: een video opnemen met 5 schrijftips. Idee van Riske de Vries.

 

We moesten even wat geduld hebben voor een dag zonder storm en met zon. Dat lukte.

 

Beukenbos erbij. En we hadden een mooie setting.

 

 

 

 

De video gaat natuurlijk over schrijven. Er zijn veel dingen die het schrijfproces beïnvloeden. En veel van die dingen hangen met elkaar samen.

 

In de video 5 tips*, over:

 

 1. doel en doelgroep
 2. eenvoud
 3. begin met het leukste
 4. compassie
 5. stap voor stap

 

* alle tips vind je ook in De B van beginnen – met schrijven

 

Het resultaat vind je op het YouTubekanaal van Robin Rozendal.

Ik ben er heel blij mee.

 

Welke tip is jouw favoriet? Laat het me weten.

 

En fijn als je de link doorstuurt naar iemand anders die er mogelijk iets aan heeft.


Persbericht De B van beginnen – met schrijven

Op vrijdag 15 november is De B van beginnen – met schrijven verschenen, een boek van schrijfcoach Barbara Trappenburg. Een naslagwerk met 295 lemma’s die met z’n allen helpen om makkelijker (betere teksten) te schrijven.

 

 

 

Voorin het boek staan drie lijstjes met lemma’s die de lezer op gang helpen met schrijven: begin met een goed gevoel, begin met de inhoud en begin met een systeem. Gevolgd door alle trefwoorden: van de A van Aandacht tot en met de Z van Zoeken.

 

Achterin het boek staan vijf veelvoorkomende schrijfproblemen met de lemma’s die behulpzaam zijn bij het aanpakken ervan:

 

 1. Hoe kan ik sneller schrijven?
 2. Ik zit vast, wat nu?
 3. Hoe haal ik mijn deadline?
 4. Hoe kan ik mijn tekst verbeteren en aantrekkelijker maken?
 5. Hoe laat ik meer van mezelf zien?

 

De B van beginnen – met schrijven is een boek zonder strenge regels, waarin de auteur laat zien wat zich voor haar heeft bewezen bij het schrijven van non-fictieteksten. Met veel voorbeelden, praktische oplossingen en simpele stappen. Om met vertrouwen aan de slag te gaan, in plaats van met bezorgdheid, angst of stress.

 

Waarom dit boek?

Als schrijven je niet makkelijk afgaat, ben je in deze tijd de pineut.

 

Of je nu zelfstandig ondernemer bent of een baan hebt, van veel mensen wordt tegenwoordig gevraagd om af en toe of regelmatig iets te schrijven. Een tekstje voor op de website, een verslag over een evenement voor Facebook, een artikel op LinkedIn.

 

Het resultaat daarvan is voor iedereen zichtbaar en online lange tijd vindbaar. En daarmee wordt dat schrijven belangrijk. En ook spannend.

 

De B van beginnen – met schrijven helpt om stap voor stap met schrijven aan de slag te gaan en om het niet groter of moeilijker te maken dan nodig. De lezer kan er dingen uit pikken om te proberen. Het liefst wat hem het meest aanspreekt. En dan er iets nieuws bij pakken als dat eerste helemaal vertrouwd is geworden. Zo ontwikkelt de lezer zelf zijn ideale schrijfproces, dat hij bij elke nieuwe tekst kan inzetten en verder verbeteren.

Voor wie?

De B van beginnen – met schrijven is bedoeld voor mensen die non-fictieteksten schrijven. Het is primair gericht op zelfstandig ondernemers, secundair op mensen met een baan. Voor mensen die hun gezond verstand gebruiken, maar ook weleens denken: hoe pak ik dat nou handig aan?

 

Waar te koop?

Via de mail, 0624551585 of www.schrijflab.com

en vanaf 22 november via bol.com en boekhandels.

 

Praktische gegevens

ISBN 978-90-828119-0-2

prijs € 24,50 (inclusief 9 % btw en verzendkosten binnen Nederland)

164 pagina’s

formaat 20 x 20

 

Titel

Waarom De B van beginnen – met schrijven? Uit het lemma Begin met het leukste: ‘Elke keer dat je verdergaat met schrijven is er een beginmoment dat aanleiding kan geven voor twijfels, uitstelgedrag, het oud papier wegbrengen of wat maar belangrijker lijkt.’ Beginnen met schrijven is niet alleen starten met een blanco document voor je, met niets op papier. Elke keer is er iets te overwinnen. Dit boek helpt daarbij.

 

Oorsprong/idee

De B van beginnen – met schrijven begon met het idee om een opgewekt boek over schrijven te maken. Een boek dat niet saai is, maar juist uitnodigt om alsmaar door te lezen.

 

De vorm, geïnspireerd op een oude veertiendelige encyclopedie, biedt veel ruimte voor afwisseling en voorbeelden. Het is een mix van een reis- en kookboek geworden. Je wilt van A (probleem of wens) naar B (oplossing of resultaat), en hoe bereik je dat.

 

De Londense ondergrondse vormde de inspiratie voor de vormgeving: lijnen die alles met elkaar verbinden.

 

Hoe werkt het?

De B van beginnen – met schrijven behandelt alle aspecten die volgens de auteur met schrijven te maken hebben. Van je houding en stemming tot de omstandigheden waarin iemand schrijft. En van de voorbereiding tot het kritisch beoordelen van een tekst die bijna af is.

 

Barbara Trappenburg is voorstander van kleine stappen en van het schrijven in fasen (een voorbereidings-, uitwerk- en afrondfase), maar het belangrijkst vindt ze dat iemand doet wat voor diegene goed werkt. Zonder dwingende regels, maar met een praktische, optimistische aanpak.

 

Over de auteur

Fotograaf: Yon Gloudemans

Barbara Trappenburg (1966) studeerde Algemene Letteren (Communicatie) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte daarna lange tijd voor televisie, onder andere als bureauredacteur. In 2009 werd ze zelfstandig als tekstschrijver/contentmaker.

 

Tegenwoordig is haar belangrijkste rol het begeleiden van mensen die blogs, artikelen of een boek willen schrijven (of andere non-fictieteksten) en daar problemen bij ondervinden:

 

‘Ik zie meestal meteen hoe die obstakels aan te pakken zijn. En ook waarin iemand al bijna of helemaal op de goede weg zit, want er gaat meestal al veel goed. Hoewel die obstakels gewoonlijk veel aandacht krijgen, is het vaak een kwestie van het schip een paar graden bijsturen. Met simpele ingrepen, zo leert de praktijk. En dan ligt de boel weer op koers. Dat geeft vertrouwen. En vervolgens vrolijk verder, met kleine stappen. Schrijven van de zonnige kant bezien.’

 

Vanuit haar bedrijf Schrijflab organiseert ze schrijfklassen en (in samenwerking met VillaForum) schrijfdagen en schrijfinspiratieweken. Daarnaast begeleidt ze mensen individueel bij het schrijven van non-fictie.

 

Het doel van Schrijflab is om schrijven makkelijker en leuker te maken.

 

Contactgegevens

0624551585

via de mail

www.schrijflab.com

www.linkedin.com/in/barbara-trappenburg

http://fb.me/schrijflab

 

 


De B van beginnen – met schrijven is verschenen

De afgelopen 2 jaar werkte ik aan een boek over schrijven. En dat is er nu.

 

Bestellen kan hier, bij de B.

<——–

 

Wat was het idee?

In eerste instantie wilde ik zelf het hele verhaal op papier hebben. Het verhaal waarmee ik mensen help die schrijfproblemen hebben. Het was me opgevallen dat ik steeds dezelfde dingen zei (wat de bedoeling is), maar ook dat ik me met veel bemoeide.

 

De vorm vinden

Vervolgens maakte ik het mezelf moeilijk door een boek te willen schrijven dat niet saai was en uitnodigde om alsmaar door te willen lezen. Een goed, maar veeleisend uitgangspunt.

 

Daarna gebeurde er een tijd niet veel. Ik had behoefte aan een vorm die aan het uitgangspunt voldeed. Ik zocht daar niet actief naar, besprak het weleens met mensen en af en toe keek ik er bewust naar.

 

Dat leidde ertoe dat de vorm zich op een vrijdagnacht ineens aandiende. Ik wist meteen dat het een geweldig idee was, waarmee het schrijven bijna vanzelf zou gaan. Inspiratie was een oude encyclopedie die ik hier in de kast heb staan.

 

Ik ging aan het werk met lemma’s.

 

Naslagwerk over schrijven met 295 onderwerpen

En dat is de vorm van het boek gebleven. Het is een naslagwerk, met 295 onderwerpen (lemma’s) die met z’n allen helpen om schrijven makkelijker en leuker te maken. Een boek zonder strenge regels, waarin ik laat zien wat zich voor mij heeft bewezen bij het schrijven van non-fictieteksten.

 

Met veel voorbeelden, praktische oplossingen en simpele stappen. Om met vertrouwen aan de slag te gaan, in plaats van met bezorgdheid, angst of stress.

 

Hoe gebruik je het boek?

De B van beginnen - met schrijven

In de tekst zijn de lemma’s vetgedrukt, zodat je meteen weet dat je in het boek meer over dat onderwerp kan vinden.

 

Ik laat het je even zien. Je bent bijvoorbeeld geïnteresseerd in uitstellen. Dat begint zo:

 

 

‘Uitstellen*

Uitstellers verzinnen voordelen bij hun gedrag. Zo zou je er creatiever van worden. Onzin, zegt (ervarings)deskundige, hoogleraar en onderzoeker Piers Steel. Hij schreef er een heel boek over: Uitstelgedrag (2009). Volgens Steel lijkt het alleen maar zo dat je creatiever bent door uitstelgedrag. Dat is zo omdat je niet eerder grondig over het onderwerp hebt nagedacht. Het is juist andersom: creativiteit wordt gehinderd door tijdgebrek en hoge druk. Dus nee, creatiever word je er niet van. En dat het resultaat er beter van wordt? Ook een mythe. Uitstelgedrag leidt tot slechtere prestaties, zegt Steel. Oké, dat weten we dan. Dat zijn nogal wat nadelen: (…).’

 

* De tekst hierboven is overgenomen uit het boek. Er komt ook een online versie die op je scherm prettig leesbaar is

 

Het verhaal gaat nog verder, maar intussen ben je nieuwsgierig geworden naar creativiteit.

 

‘Creativiteit*

Wat is het? Hoeveel heb je ervan nodig? Ik stel voor dat we niet te hoogdravend doen over creativiteit. Iedereen heeft er wat van in huis. Klein experimentje? Stel je dit voor: een vrouw achter het stuur van een cabrio. Wedden dat jij iets anders voor je ziet dan je overbuurman en dan die dame verderop in de straat? We hebben het er zo nog even over.

 

Wij zijn vaak geneigd om te denken dat creativiteit iets heel bijzonders op dient te leveren, omdat we het vooral associëren met kunstenaars. En werk dat we van hen zien is meestal gecreëerd door kunstenaars van naam en faam. Maar voor het combineren van bestaande elementen is al creativiteit nodig. (…)

 

Laten we het voor de zekerheid even bekijken met die cabrio van zojuist. Dacht jij ook aan een vrouw met een afro, een groene sjaal daaromheen, grote gele zonnebril erbij, in een azuurblauwe Ford Ka-cabrio? Niet? Nou, jij kunt met een paar aanwijzingen een origineel beeld bedenken. Daar heb je creativiteit voor nodig. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Je creativiteit is te ontwikkelen (op internet vind je een overvloed aan tips).

 

Creativiteit zit in de stroom van ideeën die op gang komt, zodra je op een goed onderwerp of thema stuit. (…)’

 

* De tekst hierboven is overgenomen uit het boek. Er komt ook een online versie die op je scherm prettig leesbaar is

 

Dan kun je ofwel nog verder lezen bij creativiteit en beland je daarna bij d’s en t’s. Ofwel blader je naar onderwerp en kijk je wat dat te bieden heeft.

 

Lijstjes met trefwoorden

Wat ook kan: je laat je leiden door de lijstjes met behulpzame lemma’s die ik aan het boek heb toegevoegd. Lijstjes die je op gang helpen. Door te beginnen bij een goed gevoel, de inhoud of bij een systeem.

 

En achterin vind je lijstjes die je helpen om een concreet probleem op te lossen:

 

 1. Hoe kan ik sneller schrijven?
 2. Ik zit vast, wat nu?
 3. Hoe haal ik mijn deadline?
 4. Hoe kan ik mijn tekst verbeteren en aantrekkelijker maken?
 5. Hoe laat ik meer van mezelf zien?

 

Natuurlijk bevat het boek ook een index, waarin je al die 295 trefwoorden aantreft. Van de A van Aandacht tot en met de Z van Zoeken.

 

 

Vanaf 15 november verkrijgbaar

Rechtstreeks bij mij, via de mail of een telefoontje/appje: 0624551585

 

En vanaf ± 20 november ook via bol.com en de boekhandels.

 

Praktische gegevens

De B van beginnen – met schrijven

ISBN 978-90-828119-0-2

NUR 624

prijs € 24,50 (inclusief 9 % btw en verzendkosten binnen Nederland)

164 pagina’s

formaat 20 x 20

 


Waar zit voor jou het plezier?

Voor veel problemen zit de oplossing in het antwoord op deze vraag: waar zit het plezier?
 

Tenminste, als je al op gang bent met je tekst.
 

Dat betekent: je hebt je voorbereiding op orde, weet wat je met je tekst wilt, en voor wie je ‘m schrijft.
 

Niets staat lekker schrijven dan in de weg, maar toch loopt het soms niet. Of lijk je zelfs vast te lopen. Of je weet wel 10 dingen die dringend moeten gebeuren, maar je ziet er als een berg tegenop.
 

Vaak zit de oplossing dan in zoeken naar het plezier.
Waar heb je het meeste zin in?
 

Niet de hele tijd hetzelfde doen

Schrijven bestaat niet uit de hele tijd hetzelfde doen. Gelukkig niet, daar is geen bal aan.

 

Natuurlijk is het formuleren, zinnen maken, je verhaal vertellen.
 

Maar het is ook: geschikte citaten zoeken, of bewijs voor jouw visie of onderbouwing met cijfers. Of nog even dat ene artikel lezen. Of bruikbare cases zoeken. Of metaforen of voorbeelden verzinnen. Het is ook tussenkopjes maken, kijken naar de volgorde, lange zinnen opdelen in kortere.
 

Zo zijn er talloze schrijfklussen te bedenken.
 

En 1 daarvan springt eruit voor je.  Ga daar lekker mee aan de slag, dan ga je als een trein.

 

Plezier gegarandeerd 🙂

 

Wij, Sjoerd (van VillaForum) en Barbara (van Schrijflab), verheugen ons op onze eerste gezamenlijke Coworking-dag. Een dag om iedereen die ons kent of wil leren kennen, de kans te geven om zich onder te dompelen in het VillaForum-/Schrijflab-gevoel.

 

Wij zorgen ervoor dat je geconcentreerd en geïnspireerd, en met plezier ;), kan werken aan je eigen (schrijf)project.

 

 

Voor wie komt schrijven beginnen we de dag met een associatieve oefening om in een vruchtbare schrijfmodus te komen. Daarna gaat iedereen zelf aan de slag.

 

En heb je de mogelijkheid om met schrijfcoach Barbara een 1-op-1-flitsconsult te doen (van 10 minuten). Wie andere plannen heeft kan sparren met Sjoerd en/of andere deelnemers.

 

Host Sjoerd zorgt natuurlijk voor de nodige verwennerij in de vorm van barristakoffie, zorgvuldig geselecteerde theeën en een overheerlijke lunch. En hapjes en drankjes voor de borrel, waarmee we de dag graag afsluiten.

 

We hebben nu al zin in een dag vol energie, voedsel voor lichaam en geest, productiviteit en focus. Én resultaat.

 

Wanneer? vrijdag 27 september

Waar? Amsterdam

Hoe laat? Van 10.00 tot ± 17.00 uur

Kosten: € 49,50 ex 21% btw

 

Op de hoogte blijven? Laat het ons weten: info@villaforum.nl of barbara@schrijflab.com

Aanmelden kan ook al 🙂

 

 


Hoe uniek je eigen boek is

‘Je komt erachter hoe uniek je eigen boek is.’

 

En: ‘Schrijven gaat ook over ontdekken hoe het voor jou werkt.’

 

Inzichten van deelnemers aan de Schrijfinspiratieweek in de Ardennen.

 

Zij geven in het filmpje van deelnemer (en videomaker) Riske de Vries ook steengoeie tips en ze weten exact waar ze het over hebben :).

 

Kijk zelf maar: https://www.robinrozendal.nl/schrijven/schrijfweek/

 

Zelf een verhaal schrijven hoefde deze keer dus niet. De video laat je zien wat er in zo’n schrijfweek zoal gebeurt.

 

Laat je niet afschrikken door de lengte, want het is van begin tot eind de moeite waard.


Een boek schrijven is een ontdekkingstocht

Als je een boek schrijft kun je natuurlijk de rationele weg volgen: je maakt een globale inhoudsopgave en gaat daarmee aan de slag. Heb ik ook weleens geprobeerd.

 

Dat project strandde al snel, omdat ik het zo saai vond dat ik er zelf geen enkel enthousiasme voor op kon brengen. Tja.

 

Mijn benadering is nu heel anders. Ook omdat ik zelf een boek aan het schrijven ben en zie hoe dat in z’n werk gaat. Het schrijven daarvan is een ontdekkingsreis.

 

Je boek leren kennen

Natuurlijk heb je een berg ideeën voordat je aan een boek begint. En ook vermoedens over de vorm en misschien al over de volgorde, maar als je gaat schrijven gaat het boek een eigen leven leiden.

 

Omdat het een eigen identiteit heeft.

 

Daar kun je wel aan sturen, maar ik merkte bijvoorbeeld dat niet alles wat ik schreef in mijn boek paste ‘omdat het niet zo’n soort boek was’. Hmmm. Wat voor boek was het dan wel?

 

Dat is wat ik bedoel met ontdekkingstocht. Je leert je boek kennen, terwijl je ermee bezig bent.

 

Klinkt dat tegenstrijdig? Toch klopt het wel. Als je schrijft moet je namelijk beslissingen nemen, echt zeggen hoe het zit. Keuzes maken. En alles moet met elkaar kloppen: de inhoud, de toon, maar ook de volgorde en de vorm.

 

En je begrijpt: er zijn verschillende wegen om zo’n project aan te pakken. Mij gaat het erom de manier te vinden die bij jou past en bij je project. Zodat het schrijven je makkelijk afgaat. En je er plezier in hebt.

 

Goeie vragen op het verkeerde moment

De 1-op-1-sessies in de Schrijfinspiratieweek in Italië gingen over dit soort dingen. En ook over de vragen waar je tijdens het schrijven mee worstelt.

 

Vaak is het een worsteling omdat de vraag en het moment waarop die gesteld wordt, niet bij elkaar passen. In een later stadium dient het antwoord zich vanzelf aan. Dus schrijven gaat ook daarover: weten wanneer het handig is om waaraan te werken.

 

Het juiste moment afwachten

En je laten leiden door het moment. Hoe je dat doet? Door te doen waar je het meeste zin in hebt. Dat gaat het makkelijkst. Daarbij helpt het wel als je een ruime planning hebt, zodat je iets de tijd kunt geven om te ontstaan.

 

Ik werk het liefst zo, ook al is dat niet altijd handig of wenselijk. Dit blog stond bijvoorbeeld 3 weken geleden al op de agenda. Ik heb een paar opzetjes gemaakt, maar de geschikte invalshoek was er nog niet.

 

Wachten dan maar.

 

En nu staat dit verhaal in een kwartiertje op papier. Omdat dit het juiste moment is.

 

Vanochtend wist ik niet dat dit zou gebeuren. Het stond niet in m’n to do-lijstje. Maar ik heb het de ruimte geven, toen het zich aandiende. En dan schrijf je moeiteloos.


Schrijflabboek vraagt om eigen stijl

Het Schrijflabboek vordert. Langzaam.

 

Het zit in een lastige fase. Ik heb namelijk alle moeilijke onderwerpen tot het laatst bewaard. En het laatst is nu. Dus het idee is dat ik daar nu knopen over door ga hakken.

 

Dat ga ik doen. Binnenkort …

 

Ik merk dat er al meer ruimte komt om over andere dingen na te denken. Zo’n boek zit dat eerst in de weg.

 

Huiswerk voor vormgeving

Een van die andere dingen (een van de leukste andere dingen) is nadenken over de vormgeving. Binnenkort heb ik daar een afspraak over. En als huiswerk kreeg ik de opdracht om geschikte voorbeelden te zoeken.

 

 

2 stijlen

Nu blijken er 2 dingen te zijn.

 

1. Mijn smaak. Wat ik in m’n huis zou ophangen. Of fotograferen. Daarin kies ik altijd voor rustige kleuren, patronen en veel natuurelementen.

 

En 2. het Schrijflabboek dat vraagt om een heel andere stijl.

 

Dit staat er op m’n verlanglijstje:

 • strak
 • heldere kleuren
 • iconen
 • veel wit
 • overzicht
 • gestructureerd
 • luchtig
 • stripachtig
 • alfabet/letters

 


Je boek leren kennen

Wat ik fascinerend vind aan het schrijven van een boek is dat je je boek moet leren kennen.

 

Ook al is het je eigen idee. Ook al weet je welke kant je op wilt met de vorm en de inhoud. Het lijkt erop of het boek in wording ook kenmerken van zichzelf heeft. Best dwingende kenmerken ook.

 

Soms schrijf je iets op en dan weet je: oh nee, dat past er helemaal niet in. Want zo’n boek is dit niet.

 

Dat is wat ik bedoel: zo’n boek is het niet. Wat voor boek is het dan wel?

 

Al schrijvend leer je je boek kennen. En hoe beter je het kent hoe beter je weet wat het nodig heeft.

 

Mij heeft het in het voorstadium flink geholpen om een collage te maken. Ik worstelde nogal met de vorm.

 

En het maken van een collage, een totaal andere bezigheid dan schrijven, heeft de boel losgetrokken.

 

Aanstaande vrijdag (8 juni, in Amsterdam) is het Schrijfinspiratiediner.

 

Voor mensen die serieus geïnteresseerd zijn in de schrijfweek in Toscane, 15 t/m 22 oktober.

 

Op het menu natuurlijk Italiaans eten.

 

En voor het inspiratiedeel hebben Sjoerd en ik iets heel leuks bedacht waarmee je je boek alvast beter leert kennen.

 

Zodat je alweer een stap verder bent.

 

Wil je erbij zijn? Meld je aan via barbara@schrijflab.com of WhatsApp 0624551585.

 

 


Workation in Spanje

Weinig vorderingen gemaakt met het Schrijflabboek in de afgelopen periode. Het viel even niet te combineren.

 

Maar daar komt de komende 2 weken verandering in. Want ik heb een enorme hoeveelheid tijd gecreëerd door een workation te boeken. Al eerder gedaan, dus ik weet hoe goed dat werkt.

 

Even weg van alles om zonder afleiding aan een project te kunnen werken. Met heel veel tijd, omdat voor alles wordt gezorgd. En met leuk gezelschap, dus de goeie gesprekken liggen voor het oprapen.

 

Deze keer ben ik 2 weken in Spanje, in een villa in de buurt van Gerona. Gisteren aangekomen.

 

Prachtige omgeving. Overal waar je kijkt is het groen, er bloeit van alles. En de vogels vliegen af en aan en laten zich flink horen. Behoorlijk fijn.

 

Vandaag ligt er een zee van tijd om op te vullen met stappen die het boek voorwaarts helpen.

 

Gewoon maar mee beginnen :).


De tijd als je vriend

Dat tijd je vriend is, dat is het standpunt van Handboek voor Tijd. Fijn idee.

 

Want de insteek van veel verbeter-jezelfboeken is dat je ál je tijd efficiënt zou moeten besteden. Of ál je energie. Daar zie ik weleens tegenop.

 

Handboek voor Tijd is niet zo’n boek. Daarin kom ik bijvoorbeeld Geniettijd tegen. Dat houdt in dat je een 1 uur per week vult met ledigheid. En een dagdeel per maand.

 

Het lijkt weinig maar ik kom daar nooit zomaar aan toe. Het is dan ook de bedoeling om het in je agenda te zetten. Goed advies.

 

 

En wat je dan doet om te genieten, daar hebben de auteurs ook iets over te melden:

 

‘Sterker nog, hoe nuttelozer je geniet-activiteit is in termen van output, hoe nuttiger het voor je is als input.’

 

Heerlijk, toch?

 

Nog een slimme tip

Wat ik ook een slimme tip vind (die hoort bij Rusttijd): zoveel mogelijk contrast creëren tussen wat je als werkactiviteit doet en je pauzes. Nooit bij nagedacht, maar volkomen logisch.

 

Bij mij betekent dat bij de laptop vandaan, bewegen, liefst even naar buiten. Deze week stond ik even in de deuropening en kwam er een voor mij nieuwe binnentuinbewoner aanvliegen: een staartmees! Prachtig beestje. En de perfecte afleiding van wat voor werk dan ook.

 

De tijd is van jou

Het Handboek voor Tijd zorgt ervoor dat de tijd je niet ontsnapt, maar dat je er sturing aan geeft. De insteek is dat de tijd van jou is. Een behulpzame vriend zelfs. Mooi beeld.

 

Wat ook heel mooi is: van de uitgever van het Handboek voor Tijd, mag ik een paar exemplaren weggeven. Laat me weten of je daarvoor in aanmerking wilt komen. Een mailtje sturen is genoeg (graag voor 1 maart).

 

Na 1 maart volgt een trekking om de gelukkige winnaars te bepalen en gaan de weggeef-exemplaren op weg naar hun toekomstige eigenaars.