Iets nieuws lijkt beter

Ik ben dol op nieuwe dingen. Waarom weet ik niet zo goed. Misschien vanwege de verrassing of belofte die ze in zich hebben. Dat geldt ook voor films en voor boeken. Toch zie ik wel oudere films en lees ik boeken die al een tijdje geleden verschenen zijn, omdat ik er nog steeds nieuwsgierig naar ben. Dan blijkt dat wat ze te bieden hebben niet verouderd is of is het juist leuk om meegenomen te worden in een wereld zonder internet.

 

Is nieuw beter?

Toch lijkt het of nieuwe boeken beter zijn dan wat eerder verschenen is. Dat geldt misschien voornamelijk voor boeken die zich baseren op de meest recente onderzoeken of kennis. Of die gaan over recente ontwikkelingen. Covid-19 is zo’n snel verouderend onderwerp. Of de actuele situatie in conflictgebieden. Logisch.

 

Fris en fruitig

Maar veel boeken verouderen niet zo snel. Mijn eigen boek, De B van beginnen – met schrijven, is daar een voorbeeld van. Dat is nog altijd fris en fruitig. De essentie ervan verandert niet zomaar: een laagdrempelige, stap-voor-stap-aanpak van schrijven.

 

Al komen er wel wat nieuwe inzichten bij (bijvoorbeeld over writer’s block). Die krijgen een plek in het e-book waar ik al een tijd aan werk.

 

Veroudering voorkomen

Bij het schrijven van De B probeerde ik populair taalgebruik te vermijden (serious shit werd geschrapt). En te kiezen voor voorbeelden die langere tijd meekunnen. Of redelijk neutraal zijn: zo lees je in mijn boek over regen bij Duidelijk zijn (een stortbui vraagt om een paraplu of regenpak, dat is duidelijk; bij miezerregen is het maar de vraag). Regen is van alle tijden.

 

Bij het onderwerp Stap voor stap vind je een voorbeeld over compartimenteren. Een methode die een langeafstandloopster gebruikt, waarbij ze 100 kilometer opdeelt in kleinere eenheden. Dan is het beter te doen (geldt voor schrijven ook: ophakken in kleine stappen maakt het makkelijker).

 

Je voorkomt met neutrale, min of meer tijdloze voorbeelden dat je boek al snel gedateerd aandoet. Zolang de inhoud recht overeind blijft, is er niets aan de hand en kan je boek nog tijden mee.


In een productief persoon veranderen

Wat mij tegenwoordig fascineert is hoe je jezelf verandert in een productief persoon. Want dat is nodig als je een groot schrijfproject wilt realiseren. Een project dat drijft op jouw motivatie en inzet.

 

Jouw droom of plan?

Heb jij een droom die je wilt realiseren? Of een plan dat tot concreet resultaat moet leiden?

 

Bijvoorbeeld een boek dat je al jaren in je achterhoofd hebt.

Over je expertise of een ander onderwerp dat belangrijk voor jou is.

 

Of wil je eindelijk dat artikel gepubliceerd hebben? Of webteksten die perfect bij jou passen?

 

En geldt dit ook voor jou:

 • Heb je gemerkt dat je in je eentje niet veel verder komt?
 • Dat het moeilijk is om er regelmatig tijd voor te vinden?
 • Dat je misschien snel opgeeft als je tegen een hindernis aanloopt?

 

Heel begrijpelijk, hoor. Want zo’n project is groot om ‘ernaast’ te doen. Naast je werk, je gezin, familie, vrienden, je andere bezigheden en verplichtingen.

 

In een productief persoon veranderen

Hoe krijg jij het toch voor elkaar om aan de slag te gaan? Wat is ervoor nodig om in een productief persoon te veranderen?

 

Goeie schrijfomstandigheden dragen daar nogal aan bij. En wat hulp van buitenaf. Want je hoeft het niet allemaal alleen uit te vinden.

 

Het online schrijfprogramma Van virtueel naar reëel (via Zoom) biedt 7 weken lang een vast schrijfmoment (op vrijdagochtend, van 9.30 tot 12.30 uur), hulp als je vastloopt, motivatie en inspiratie.

 

En medestanders: als deelnemer hoor je bij een groep van minimaal 4, maximaal 8 leuke mensen met hun eigen boeiende project. Elke week hoor je over hun vorderingen en vragen.

 

En daarnaast krijg je intensieve begeleiding (zoals opdrachten vooraf, van start met een reële planning, 1-op-1-gesprekken en feedback op je tekst).

 

Zodat jij gemotiveerd en geïnspireerd aan de slag gaat.

 

7 weken lang verander je in een productief persoon, met tijd om geconcentreerd te schrijven. En dat levert gegarandeerd resultaat op. En voldoening.

 

De volgende editie van het online schrijfprogramma Van virtueel naar reëel gaat op vrijdag 9 oktober van start. Je kunt nog meedoen.

 

Ervaringen met het online schrijfprogramma

Dit zeggen deelnemers aan de pilot (eerder dit jaar) erover:

 • Echt een slag gemaakt en zeker niet zover gekomen zonder dit programma.
 • Grote stappen gezet. Tevreden over het resultaat.
 • Bijzonder goed resultaat.
 • Ik heb het schrijven weer opgepakt en ga gemotiveerd verder.
 • Echt heel leuk programma en zeker voor herhaling vatbaar.

 

Meer weten?

Wil je er meer over weten? Ik geef je graag alle informatie: barbara@schrijflab.com of 0624551585.

 

En natuurlijk maak ik graag tijd voor je als je eerst je vragen of twijfels wilt bespreken.


Je droom waarmaken? Je project realiseren?

 

In normale tijden was het er nooit van gekomen: een online schrijfprogramma. Want daar had ik vooroordelen tegen. En ik hou veel van offline bijeenkomsten, zoals schrijfochtenden en Coworking-dagen.

 

Maar nu ging de in maart geplande Coworking-dag natuurlijk niet door. En Sjoerd (van VillaForum) en ik wilden onze deelnemers niet met lege handen laten zitten. Een online schrijfochtend vulde dat gat. Bij de 1e was ik nog niet zo enthousiast. Ik miste het om lichaamstaal te kunnen zien.

 

Maar de 2e keer leek veel op een echte bijeenkomst. Dit werkt ook.

 

De deelnemers worden er net zo productief van. En kunnen elkaar nog steeds helpen met nuttige adviezen of dingen aan elkaar vragen. Het zorgt ook voor structuur. En plezier.

 

Het werkte zo goed, dat mensen meteen wilden inschrijven voor een volgende keer.

 

Pilot Van virtueel naar reëel

Dat alles bij elkaar leidde ertoe dat ik nu een online schrijfprogramma in elkaar gezet heb. Met structuur, begeleiding en 7 online bijeenkomsten.

 

Het heeft ook al een naam gekregen: Van virtueel naar reëel.

 

En data: de pilot start op vrijdag 22 mei, en eindigt op vrijdag 3 juli.

 

 

Voor je droom of project

De pilot van het online schrijfprogramma Van virtueel naar reëel is wat voor je als je een droom hebt liggen waar je een goed begin mee wilt maken. Of een concreet plan waar je al aan begonnen bent, maar niet (genoeg) aan toekomt.

 

Omdat je zelf maar moeilijk vorderingen maakt, doordat er hindernissen zijn. Zoals:

 • je bent aan het uitstellen
 • je weet niet waar te beginnen
 • je twijfelt op je op de goede weg zit

 

Wat zou het voor jouw droom of plan betekenen als die hindernissen verdwijnen?

 

Schrijven met plezier, inspiratie, zelfvertrouwen?

Met meer grip op wat je doet.

 

Resultaat, dat je zelf voor elkaar krijgt.

Met hulp waar nodig.

 

Wat houdt de pilot van het online schrijfprogramma Van virtueel naar reëel in?

 • 7 weken lang elke vrijdagochtend schrijven (9.30 – 12.30 uur, 22 mei t/m 3 juli)
 • vooraf: een paar opdrachten waarop je feedback krijgt (voorbereiding, planning)
 • van start met een reële planning
 • wekelijks vooruitkijken naar de volgende schrijfochtend
 • de voortgang wekelijks besproken
 • je schrijfbarrières aangepakt
 • 2 x een 1-op-1 met mij
 • relevante achtergrondinformatie uit mijn boek De B van beginnen – met schrijven (digitaal)
 • je tekst meegelezen of geredigeerd*
 • kleine groep (minimaal 4, maximaal 8 deelnemers)
 • grote stap voorwaarts met je droom of project
 • een beter schrijfproces

 

* als je nog in de beginfase zit lees ik mee en beantwoord ik je concrete vragen over je tekst. Ben je al wat verder dan kan ik een deel van je tekst redigeren. Die krijg je dan terug met mijn opmerkingen, suggesties en vragen, waarmee je de rest van je tekst zelf op die punten kunt verbeteren

 

Resultaat

Je droom is een project geworden, je project tastbaar resultaat.

 

Dat is wat deelname aan het online schrijfprogramma Van virtueel naar reëel jou oplevert.

 

Wat de opbrengst precies is hangt natuurlijk af van je plan, en in welk stadium dat zich bevindt. Om je een idee te geven:

 • 10 blogs of je webteksten klaar voor publicatie
 • de contouren van je boek zijn duidelijk geworden: je hebt alle ideeën geordend, je weet hoe je die gaat uitwerken, de vorm is duidelijk
 • de hoofdstukken van je boek staan in de steigers; er is een hoofdstuk af, met een 2e heb je een goed begin gemaakt

 

En daarbovenop: een beter schrijfproces. Je weet beter wat je nodig hebt. Hoe je je valkuilen omzeilt En je hebt meer vertrouwen in je eigen capaciteiten.

 

Daardoor wordt schrijven voor jou leuker en makkelijker.

Ook de volgende keer.

 

Waarvoor is het online schrijfprogramma Van virtueel naar reëel geschikt?

 • een stapeltje blogs, of een serie
 • 1 of meer artikelen
 • je webteksten
 • een rapport of (onderzoeks)verslag
 • je (kook)boek, je werkboek

 

Hoeveel tijd kost het?

Hoeveel tijd je erin wilt steken is aan jou. Ik verwacht jou bij de wekelijkse online schrijfochtend op vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur.

 

Afhankelijk van je plan of ambitie heb je meer tijd nodig. Het is sowieso slim om elke week tijd te reserveren om de schrijfochtend voor te bereiden.

  

Pilot met idioot lage prijs

Dit is de 1e editie van het online schrijfprogramma Van virtueel naar reëel. Je doet mee voor een idioot lage prijs in verhouding tot de waarde ervan.

 

In ruil daarvoor vraag ik van jou serieus commitment: je aanwezigheid bij alle schrijfochtenden en tussendoor doen wat nodig is. En na afloop graag je feedback op het programma en een testimonial.

 

Je investering

Voor € 139,50 ex 21% btw doe je mee aan de pilot van het online schrijfprogramma Van virtueel naar reëel Inschrijven kan via barbara@schrijflab.com (of we bellen eerst even: 0624551585).

 

Je ontvangt op vrijdag 15 mei de opdrachten en de achtergrondinformatie. We plannen een kort kennismakingsgesprek in op woensdag 20 mei.

 

Wanneer gaat het van start?

Tussen 15 en ± 19 mei doe je je voorbereiding en planning, zodat je meteen productief van start kunt (je krijgt feedback). De 1e online schrijfochtend is op vrijdag 22 mei.

 

De volgende ochtenden zijn op:

 • vrijdag 29 mei
 • vrijdag 5 juni
 • vrijdag 12 juni
 • vrijdag 19 juni
 • vrijdag 26 juni

 

De afsluitende ochtend is op vrijdag 3 juli.

 

Elke schrijfochtend start om 9.30 uur en eindigt om 12.30 uur.

 

 

Wat gebeurt er op een schrijfochtend?

 

 1. begroeten + waar ga je aan werken?
 2. associatieve schrijfoefening om in een vruchtbare schrijfmodus te komen + bespreken
 3. zelf aan het werk (vragen stellen, korte 1-op-1 mogelijk)
 4. afsluiten: we bespreken hoe het ging en kijken vooruit naar de volgende week

 

Vanaf ± 10 uur tot 12 uur blijft de online verbinding open, maar werkt iedereen voor zich aan z’n eigen project. Je kunt je concrete vragen aan mij stellen. Of we doen dan een korte 1-op-1 (telt niet mee voor je 2 1-op-1’s met mij).

 

Een vraag stellen of tip geven aan de andere deelnemers kan altijd.

 

 

 

 

 


Tip 3 van video met 5 schrijftips het populairst

Ja, dat hoor ik steeds: tip 3 is het populairst. Zo meteen vertel ik je welke tips de video gehaald hebben.

 

Vorige week deed ik een workation in België, natuurlijk bij VillaForum.

 

Mijn doel een begin maken met het e-book op basis van het schrijfboek De B van beginnen – met schrijven. Eerst even uitvogelen wat de kenmerken van dat e-book zouden zijn. En vervolgens aan de slag.

 

Het herschrijven was een beetje saai. Geen nieuwe dingen bedenken, maar vooral uitvoeren. Tja. Dan werkt het beter om er vaker een uurtje aan verder te knutselen en niet hele dagen.

 

Gelukkig was er genoeg leuks te beleven. Inspirerende gesprekken met andere deelnemers, al dan niet tijdens een boswandeling. Gezelligheid tijdens het eten.

 

Video met 5 schrijftips

 

En er lag nog een plannetje: een video opnemen met 5 schrijftips. Idee van Riske de Vries.

 

We moesten even wat geduld hebben voor een dag zonder storm en met zon. Dat lukte.

 

Beukenbos erbij. En we hadden een mooie setting.

 

 

 

 

De video gaat natuurlijk over schrijven. Er zijn veel dingen die het schrijfproces beïnvloeden. En veel van die dingen hangen met elkaar samen.

 

In de video 5 tips*, over:

 

 1. doel en doelgroep
 2. eenvoud
 3. begin met het leukste
 4. compassie
 5. stap voor stap

 

* alle tips vind je ook in het schrijfboek De B van beginnen – met schrijven

 

Het resultaat vind je op het YouTubekanaal van Robin Rozendal.

Ik ben er heel blij mee.

 

Welke tip is jouw favoriet? Laat het me weten.

 

En fijn als je de link doorstuurt naar iemand anders die er mogelijk iets aan heeft.


Persbericht De B van beginnen – met schrijven

In november 2019 verscheen De B van beginnen – met schrijven, een boek van schrijfcoach Barbara Trappenburg. Een naslagwerk met 295 lemma’s die met z’n allen helpen om makkelijker (betere teksten) te schrijven.

 

 

 

Voorin het boek staan drie lijstjes met lemma’s die de lezer op gang helpen met schrijven: begin met een goed gevoel, begin met de inhoud en begin met een systeem. Gevolgd door alle trefwoorden: van de A van Aandacht tot en met de Z van Zoeken.

 

Achterin het boek staan vijf veelvoorkomende schrijfproblemen met de lemma’s die behulpzaam zijn bij het aanpakken ervan:

 

 1. Hoe kan ik sneller schrijven?
 2. Ik zit vast, wat nu?
 3. Hoe haal ik mijn deadline?
 4. Hoe kan ik mijn tekst verbeteren en aantrekkelijker maken?
 5. Hoe laat ik meer van mezelf zien?

 

De B van beginnen – met schrijven is een boek zonder strenge regels, waarin de auteur laat zien wat zich voor haar heeft bewezen bij het schrijven van non-fictieteksten. Met veel voorbeelden, praktische oplossingen en simpele stappen. Om met vertrouwen aan de slag te gaan, in plaats van met bezorgdheid, angst of stress.

 

Waarom dit boek?

Als schrijven je niet makkelijk afgaat, ben je in deze tijd de pineut.

 

Of je nu zelfstandig ondernemer bent of een baan hebt, van veel mensen wordt tegenwoordig gevraagd om af en toe of regelmatig iets te schrijven. Een tekstje voor op de website, een verslag over een evenement voor Facebook, een artikel op LinkedIn.

 

Het resultaat daarvan is voor iedereen zichtbaar en online lange tijd vindbaar. En daarmee wordt dat schrijven belangrijk. En ook spannend.

 

De B van beginnen – met schrijven helpt om stap voor stap met schrijven aan de slag te gaan en om het niet groter of moeilijker te maken dan nodig. De lezer kan er dingen uit pikken om te proberen. Het liefst wat hem het meest aanspreekt. En dan er iets nieuws bij pakken als dat eerste helemaal vertrouwd is geworden. Zo ontwikkelt de lezer zelf zijn ideale schrijfproces, dat hij bij elke nieuwe tekst kan inzetten en verder verbeteren.

Voor wie?

De B van beginnen – met schrijven is bedoeld voor mensen die non-fictieteksten schrijven. Het is primair gericht op zelfstandig ondernemers, secundair op mensen met een baan. Voor mensen die hun gezond verstand gebruiken, maar ook weleens denken: hoe pak ik dat nou handig aan?

 

Waar te koop?

Via de mail, 0624551585 of www.schrijflab.com

en via bol.com, managementboek.nl en boekhandels.

 

Praktische gegevens

ISBN 978-90-828119-0-2

prijs € 29,50 (inclusief 9 % btw en verzendkosten binnen Nederland)

164 pagina’s

formaat 20 x 20

 

Titel

Waarom De B van beginnen – met schrijven? Uit het lemma Begin met het leukste: ‘Elke keer dat je verdergaat met schrijven is er een beginmoment dat aanleiding kan geven voor twijfels, uitstelgedrag, het oud papier wegbrengen of wat maar belangrijker lijkt.’ Beginnen met schrijven is niet alleen starten met een blanco document voor je, met niets op papier. Elke keer is er iets te overwinnen. Dit boek helpt daarbij.

 

Oorsprong/idee

De B van beginnen – met schrijven begon met het idee om een opgewekt boek over schrijven te maken. Een boek dat niet saai is, maar juist uitnodigt om alsmaar door te lezen.

 

De vorm, geïnspireerd op een oude veertiendelige encyclopedie, biedt veel ruimte voor afwisseling en voorbeelden. Het is een mix van een reis- en kookboek geworden. Je wilt van A (probleem of wens) naar B (oplossing of resultaat), en hoe bereik je dat.

 

De Londense ondergrondse vormde de inspiratie voor de vormgeving: lijnen die alles met elkaar verbinden.

 

Hoe werkt het?

De B van beginnen – met schrijven behandelt alle aspecten die volgens de auteur met schrijven te maken hebben. Van je houding en stemming tot de omstandigheden waarin iemand schrijft. En van de voorbereiding tot het kritisch beoordelen van een tekst die bijna af is.

 

Barbara Trappenburg is voorstander van kleine stappen en van het schrijven in fasen (een voorbereidings-, uitwerk- en afrondfase), maar het belangrijkst vindt ze dat iemand doet wat voor diegene goed werkt. Zonder dwingende regels, maar met een praktische, optimistische aanpak.

 

Over de auteur

Fotograaf: Yon Gloudemans

Barbara Trappenburg (1966) studeerde Algemene Letteren (Communicatie) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte daarna lange tijd voor televisie, onder andere als bureauredacteur. In 2009 werd ze zelfstandig als tekstschrijver/contentmaker.

 

Tegenwoordig is haar belangrijkste rol het begeleiden van mensen die blogs, artikelen of een boek willen schrijven (of andere non-fictieteksten) en daar problemen bij ondervinden:

 

‘Ik zie meestal meteen hoe die obstakels aan te pakken zijn. En ook waarin iemand al bijna of helemaal op de goede weg zit, want er gaat meestal al veel goed. Hoewel die obstakels gewoonlijk veel aandacht krijgen, is het vaak een kwestie van het schip een paar graden bijsturen. Met simpele ingrepen, zo leert de praktijk. En dan ligt de boel weer op koers. Dat geeft vertrouwen. En vervolgens vrolijk verder, met kleine stappen. Schrijven van de zonnige kant bezien.’

 

Vanuit haar bedrijf Schrijflab organiseert ze schrijfklassen en (in samenwerking met VillaForum) schrijfdagen en schrijfinspiratieweken. Daarnaast begeleidt ze mensen individueel bij het schrijven van non-fictie.

 

Het doel van Schrijflab is om schrijven makkelijker en leuker te maken.

 

Contactgegevens

0624551585

via de mail

www.schrijflab.com

www.linkedin.com/in/barbara-trappenburg

http://fb.me/schrijflab

 

 


De B van beginnen – met schrijven is verschenen

De afgelopen 2 jaar werkte ik aan een boek over schrijven. En dat is er nu.

 

Bestellen kan hier, bij de B.

<——–

 

Wat was het idee?

In eerste instantie wilde ik zelf het hele verhaal op papier hebben. Het verhaal waarmee ik mensen help die schrijfproblemen hebben. Het was me opgevallen dat ik steeds dezelfde dingen zei (wat de bedoeling is), maar ook dat ik me met veel bemoeide.

 

De vorm vinden

Vervolgens maakte ik het mezelf moeilijk door een boek te willen schrijven dat niet saai was en uitnodigde om alsmaar door te willen lezen. Een goed, maar veeleisend uitgangspunt.

 

Daarna gebeurde er een tijd niet veel. Ik had behoefte aan een vorm die aan het uitgangspunt voldeed. Ik zocht daar niet actief naar, besprak het weleens met mensen en af en toe keek ik er bewust naar.

 

Dat leidde ertoe dat de vorm zich op een vrijdagnacht ineens aandiende. Ik wist meteen dat het een geweldig idee was, waarmee het schrijven bijna vanzelf zou gaan. Inspiratie was een oude encyclopedie die ik hier in de kast heb staan.

 

Ik ging aan het werk met lemma’s.

 

Naslagwerk over schrijven met 295 onderwerpen

En dat is de vorm van het boek gebleven. Het is een naslagwerk, met 295 onderwerpen (lemma’s) die met z’n allen helpen om schrijven makkelijker en leuker te maken. Een schrijfboek zonder strenge regels, waarin ik laat zien wat zich voor mij heeft bewezen bij het schrijven van non-fictieteksten.

 

Met veel voorbeelden, praktische oplossingen en simpele stappen. Om met vertrouwen aan de slag te gaan, in plaats van met bezorgdheid, angst of stress.

 

Hoe gebruik je het boek?

De B van beginnen - met schrijven

In de tekst zijn de lemma’s vetgedrukt, zodat je meteen weet dat je in het boek meer over dat onderwerp kan vinden.

 

Ik laat het je even zien. Je bent bijvoorbeeld geïnteresseerd in uitstellen. Dat begint zo:

 

 

‘Uitstellen*

Uitstellers verzinnen voordelen bij hun gedrag. Zo zou je er creatiever van worden. Onzin, zegt (ervarings)deskundige, hoogleraar en onderzoeker Piers Steel. Hij schreef er een heel boek over: Uitstelgedrag (2009). Volgens Steel lijkt het alleen maar zo dat je creatiever bent door uitstelgedrag. Dat is zo omdat je niet eerder grondig over het onderwerp hebt nagedacht. Het is juist andersom: creativiteit wordt gehinderd door tijdgebrek en hoge druk. Dus nee, creatiever word je er niet van. En dat het resultaat er beter van wordt? Ook een mythe. Uitstelgedrag leidt tot slechtere prestaties, zegt Steel. Oké, dat weten we dan. Dat zijn nogal wat nadelen: (…).’

 

* De tekst hierboven is overgenomen uit het boek. Er komt ook een online versie die op je scherm prettig leesbaar is

 

Het verhaal gaat nog verder, maar intussen ben je nieuwsgierig geworden naar creativiteit.

 

‘Creativiteit*

Wat is het? Hoeveel heb je ervan nodig? Ik stel voor dat we niet te hoogdravend doen over creativiteit. Iedereen heeft er wat van in huis. Klein experimentje? Stel je dit voor: een vrouw achter het stuur van een cabrio. Wedden dat jij iets anders voor je ziet dan je overbuurman en dan die dame verderop in de straat? We hebben het er zo nog even over.

 

Wij zijn vaak geneigd om te denken dat creativiteit iets heel bijzonders op dient te leveren, omdat we het vooral associëren met kunstenaars. En werk dat we van hen zien is meestal gecreëerd door kunstenaars van naam en faam. Maar voor het combineren van bestaande elementen is al creativiteit nodig. (…)

 

Laten we het voor de zekerheid even bekijken met die cabrio van zojuist. Dacht jij ook aan een vrouw met een afro, een groene sjaal daaromheen, grote gele zonnebril erbij, in een azuurblauwe Ford Ka-cabrio? Niet? Nou, jij kunt met een paar aanwijzingen een origineel beeld bedenken. Daar heb je creativiteit voor nodig. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Je creativiteit is te ontwikkelen (op internet vind je een overvloed aan tips).

 

Creativiteit zit in de stroom van ideeën die op gang komt, zodra je op een goed onderwerp of thema stuit. (…)’

 

* De tekst hierboven is overgenomen uit het boek. Er komt ook een online versie die op je scherm prettig leesbaar is

 

Dan kun je ofwel nog verder lezen bij creativiteit en beland je daarna bij d’s en t’s. Ofwel blader je naar onderwerp en kijk je wat dat te bieden heeft.

 

Lijstjes met trefwoorden

Wat ook kan: je laat je leiden door de lijstjes met behulpzame lemma’s die ik aan het boek heb toegevoegd. Lijstjes die je op gang helpen. Door te beginnen bij een goed gevoel, de inhoud of bij een systeem.

 

En achterin vind je lijstjes die je helpen om een concreet probleem op te lossen:

 

 1. Hoe kan ik sneller schrijven?
 2. Ik zit vast, wat nu?
 3. Hoe haal ik mijn deadline?
 4. Hoe kan ik mijn tekst verbeteren en aantrekkelijker maken?
 5. Hoe laat ik meer van mezelf zien?

 

Natuurlijk bevat het boek ook een index, waarin je al die 295 trefwoorden aantreft. Van de A van Aandacht tot en met de Z van Zoeken.

 

 

Verkrijgbaar

Rechtstreeks bij mij, via de mail of een telefoontje/appje: 0624551585

 

En ook via bol.com, managementboek.nl en de boekhandels.

 

Praktische gegevens

De B van beginnen – met schrijven

ISBN 978-90-828119-0-2

NUR 624

 

 

prijs € 29,50 (inclusief 9 % btw en verzendkosten binnen Nederland)

 

164 pagina’s

formaat 20 x 20

 


Waar zit voor jou het plezier?

Voor veel problemen zit de oplossing in het antwoord op deze vraag: waar zit het plezier?
 

Tenminste, als je al op gang bent met je tekst.
 

Dat betekent: je hebt je voorbereiding op orde, weet wat je met je tekst wilt, en voor wie je ‘m schrijft.
 

Niets staat lekker schrijven dan in de weg, maar toch loopt het soms niet. Of lijk je zelfs vast te lopen. Of je weet wel 10 dingen die dringend moeten gebeuren, maar je ziet er als een berg tegenop.
 

Vaak zit de oplossing dan in zoeken naar het plezier.
Waar heb je het meeste zin in?
 

Niet de hele tijd hetzelfde doen

Schrijven bestaat niet uit de hele tijd hetzelfde doen. Gelukkig niet, daar is geen bal aan.

 

Natuurlijk is het formuleren, zinnen maken, je verhaal vertellen.
 

Maar het is ook: geschikte citaten zoeken, of bewijs voor jouw visie of onderbouwing met cijfers. Of nog even dat ene artikel lezen. Of bruikbare cases zoeken. Of metaforen of voorbeelden verzinnen. Het is ook tussenkopjes maken, kijken naar de volgorde, lange zinnen opdelen in kortere.
 

Zo zijn er talloze schrijfklussen te bedenken.
 

En 1 daarvan springt eruit voor je.  Ga daar lekker mee aan de slag, dan ga je als een trein.

 

Plezier gegarandeerd 🙂

 

Wij, Sjoerd (van VillaForum) en Barbara (van Schrijflab), verheugen ons op onze eerste gezamenlijke Coworking-dag. Een dag om iedereen die ons kent of wil leren kennen, de kans te geven om zich onder te dompelen in het VillaForum-/Schrijflab-gevoel.

 

Wij zorgen ervoor dat je geconcentreerd en geïnspireerd, en met plezier ;), kan werken aan je eigen (schrijf)project.

 

 

Voor wie komt schrijven beginnen we de dag met een associatieve oefening om in een vruchtbare schrijfmodus te komen. Daarna gaat iedereen zelf aan de slag.

 

En heb je de mogelijkheid om met schrijfcoach Barbara een 1-op-1-flitsconsult te doen (van 10 minuten). Wie andere plannen heeft kan sparren met Sjoerd en/of andere deelnemers.

 

Host Sjoerd zorgt natuurlijk voor de nodige verwennerij in de vorm van barristakoffie, zorgvuldig geselecteerde theeën en een overheerlijke lunch. En hapjes en drankjes voor de borrel, waarmee we de dag graag afsluiten.

 

We hebben nu al zin in een dag vol energie, voedsel voor lichaam en geest, productiviteit en focus. Én resultaat.

 

Wanneer? vrijdag 27 september

Waar? Amsterdam

Hoe laat? Van 10.00 tot ± 17.00 uur

Kosten: € 49,50 ex 21% btw

 

Op de hoogte blijven? Laat het ons weten: info@villaforum.nl of barbara@schrijflab.com

Aanmelden kan ook al 🙂

 

 


Hoe uniek je eigen boek is

‘Je komt erachter hoe uniek je eigen boek is.’

 

En: ‘Schrijven gaat ook over ontdekken hoe het voor jou werkt.’

 

Inzichten van deelnemers aan de Schrijfinspiratieweek in de Ardennen.

 

Zij geven in het filmpje van deelnemer (en videomaker) Riske de Vries ook steengoeie tips en ze weten exact waar ze het over hebben :).

 

Kijk zelf maar: https://www.robinrozendal.nl/schrijven/schrijfweek/

 

Zelf een verhaal schrijven hoefde deze keer dus niet. De video laat je zien wat er in zo’n schrijfweek zoal gebeurt.

 

Laat je niet afschrikken door de lengte, want het is van begin tot eind de moeite waard.


Een boek schrijven is een ontdekkingstocht

Als je een boek schrijft kun je natuurlijk de rationele weg volgen: je maakt een globale inhoudsopgave en gaat daarmee aan de slag. Heb ik ook weleens geprobeerd.

 

Dat project strandde al snel, omdat ik het zo saai vond dat ik er zelf geen enkel enthousiasme voor op kon brengen. Tja.

 

Mijn benadering is nu heel anders. Ook omdat ik zelf een boek aan het schrijven ben en zie hoe dat in z’n werk gaat. Het schrijven daarvan is een ontdekkingsreis.

 

Je boek leren kennen

Natuurlijk heb je een berg ideeën voordat je aan een boek begint. En ook vermoedens over de vorm en misschien al over de volgorde, maar als je gaat schrijven gaat het boek een eigen leven leiden.

 

Omdat het een eigen identiteit heeft.

 

Daar kun je wel aan sturen, maar ik merkte bijvoorbeeld dat niet alles wat ik schreef in mijn boek paste ‘omdat het niet zo’n soort boek was’. Hmmm. Wat voor boek was het dan wel?

 

Dat is wat ik bedoel met ontdekkingstocht. Je leert je boek kennen, terwijl je ermee bezig bent.

 

Klinkt dat tegenstrijdig? Toch klopt het wel. Als je schrijft moet je namelijk beslissingen nemen, echt zeggen hoe het zit. Keuzes maken. En alles moet met elkaar kloppen: de inhoud, de toon, maar ook de volgorde en de vorm.

 

En je begrijpt: er zijn verschillende wegen om zo’n project aan te pakken. Mij gaat het erom de manier te vinden die bij jou past en bij je project. Zodat het schrijven je makkelijk afgaat. En je er plezier in hebt.

 

Goeie vragen op het verkeerde moment

De 1-op-1-sessies in de Schrijfinspiratieweek in Italië gingen over dit soort dingen. En ook over de vragen waar je tijdens het schrijven mee worstelt.

 

Vaak is het een worsteling omdat de vraag en het moment waarop die gesteld wordt, niet bij elkaar passen. In een later stadium dient het antwoord zich vanzelf aan. Dus schrijven gaat ook daarover: weten wanneer het handig is om waaraan te werken.

 

Het juiste moment afwachten

En je laten leiden door het moment. Hoe je dat doet? Door te doen waar je het meeste zin in hebt. Dat gaat het makkelijkst. Daarbij helpt het wel als je een ruime planning hebt, zodat je iets de tijd kunt geven om te ontstaan.

 

Ik werk het liefst zo, ook al is dat niet altijd handig of wenselijk. Dit blog stond bijvoorbeeld 3 weken geleden al op de agenda. Ik heb een paar opzetjes gemaakt, maar de geschikte invalshoek was er nog niet.

 

Wachten dan maar.

 

En nu staat dit verhaal in een kwartiertje op papier. Omdat dit het juiste moment is.

 

Vanochtend wist ik niet dat dit zou gebeuren. Het stond niet in m’n to do-lijstje. Maar ik heb het de ruimte geven, toen het zich aandiende. En dan schrijf je moeiteloos.


Schrijflabboek vraagt om eigen stijl

Het Schrijflabboek vordert. Langzaam.

 

Het zit in een lastige fase. Ik heb namelijk alle moeilijke onderwerpen tot het laatst bewaard. En het laatst is nu. Dus het idee is dat ik daar nu knopen over door ga hakken.

 

Dat ga ik doen. Binnenkort …

 

Ik merk dat er al meer ruimte komt om over andere dingen na te denken. Zo’n boek zit dat eerst in de weg.

 

Huiswerk voor vormgeving

Een van die andere dingen (een van de leukste andere dingen) is nadenken over de vormgeving. Binnenkort heb ik daar een afspraak over. En als huiswerk kreeg ik de opdracht om geschikte voorbeelden te zoeken.

 

 

2 stijlen

Nu blijken er 2 dingen te zijn.

 

1. Mijn smaak. Wat ik in m’n huis zou ophangen. Of fotograferen. Daarin kies ik altijd voor rustige kleuren, patronen en veel natuurelementen.

 

En 2. het Schrijflabboek dat vraagt om een heel andere stijl.

 

Dit staat er op m’n verlanglijstje:

 • strak
 • heldere kleuren
 • iconen
 • veel wit
 • overzicht
 • gestructureerd
 • luchtig
 • stripachtig
 • alfabet/letters