De B van beginnen – met schrijven is verschenen

De afgelopen 2 jaar werkte ik aan een boek over schrijven. En dat is er nu.

 

Bestellen kan hier, bij de B.

<——–

 

Wat was het idee?

In eerste instantie wilde ik zelf het hele verhaal op papier hebben. Het verhaal waarmee ik mensen help die schrijfproblemen hebben. Het was me opgevallen dat ik steeds dezelfde dingen zei (wat de bedoeling is), maar ook dat ik me met veel bemoeide.

 

De vorm vinden

Vervolgens maakte ik het mezelf moeilijk door een boek te willen schrijven dat niet saai was en uitnodigde om alsmaar door te willen lezen. Een goed, maar veeleisend uitgangspunt.

 

Daarna gebeurde er een tijd niet veel. Ik had behoefte aan een vorm die aan het uitgangspunt voldeed. Ik zocht daar niet actief naar, besprak het weleens met mensen en af en toe keek ik er bewust naar.

 

Dat leidde ertoe dat de vorm zich op een vrijdagnacht ineens aandiende. Ik wist meteen dat het een geweldig idee was, waarmee het schrijven bijna vanzelf zou gaan. Inspiratie was een oude encyclopedie die ik hier in de kast heb staan.

 

Ik ging aan het werk met lemma’s.

 

Naslagwerk over schrijven met 295 onderwerpen

En dat is de vorm van het boek gebleven. Het is een naslagwerk, met 295 onderwerpen (lemma’s) die met z’n allen helpen om schrijven makkelijker en leuker te maken. Een schrijfboek zonder strenge regels, waarin ik laat zien wat zich voor mij heeft bewezen bij het schrijven van non-fictieteksten.

 

Met veel voorbeelden, praktische oplossingen en simpele stappen. Om met vertrouwen aan de slag te gaan, in plaats van met bezorgdheid, angst of stress.

 

Hoe gebruik je het boek?

De B van beginnen - met schrijven

In de tekst zijn de lemma’s vetgedrukt, zodat je meteen weet dat je in het boek meer over dat onderwerp kan vinden.

 

Ik laat het je even zien. Je bent bijvoorbeeld geïnteresseerd in uitstellen. Dat begint zo:

 

 

‘Uitstellen*

Uitstellers verzinnen voordelen bij hun gedrag. Zo zou je er creatiever van worden. Onzin, zegt (ervarings)deskundige, hoogleraar en onderzoeker Piers Steel. Hij schreef er een heel boek over: Uitstelgedrag (2009). Volgens Steel lijkt het alleen maar zo dat je creatiever bent door uitstelgedrag. Dat is zo omdat je niet eerder grondig over het onderwerp hebt nagedacht. Het is juist andersom: creativiteit wordt gehinderd door tijdgebrek en hoge druk. Dus nee, creatiever word je er niet van. En dat het resultaat er beter van wordt? Ook een mythe. Uitstelgedrag leidt tot slechtere prestaties, zegt Steel. Oké, dat weten we dan. Dat zijn nogal wat nadelen: (…).’

 

* De tekst hierboven is overgenomen uit het boek. Er komt ook een online versie die op je scherm prettig leesbaar is

 

Het verhaal gaat nog verder, maar intussen ben je nieuwsgierig geworden naar creativiteit.

 

‘Creativiteit*

Wat is het? Hoeveel heb je ervan nodig? Ik stel voor dat we niet te hoogdravend doen over creativiteit. Iedereen heeft er wat van in huis. Klein experimentje? Stel je dit voor: een vrouw achter het stuur van een cabrio. Wedden dat jij iets anders voor je ziet dan je overbuurman en dan die dame verderop in de straat? We hebben het er zo nog even over.

 

Wij zijn vaak geneigd om te denken dat creativiteit iets heel bijzonders op dient te leveren, omdat we het vooral associëren met kunstenaars. En werk dat we van hen zien is meestal gecreëerd door kunstenaars van naam en faam. Maar voor het combineren van bestaande elementen is al creativiteit nodig. (…)

 

Laten we het voor de zekerheid even bekijken met die cabrio van zojuist. Dacht jij ook aan een vrouw met een afro, een groene sjaal daaromheen, grote gele zonnebril erbij, in een azuurblauwe Ford Ka-cabrio? Niet? Nou, jij kunt met een paar aanwijzingen een origineel beeld bedenken. Daar heb je creativiteit voor nodig. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Je creativiteit is te ontwikkelen (op internet vind je een overvloed aan tips).

 

Creativiteit zit in de stroom van ideeën die op gang komt, zodra je op een goed onderwerp of thema stuit. (…)’

 

* De tekst hierboven is overgenomen uit het boek. Er komt ook een online versie die op je scherm prettig leesbaar is

 

Dan kun je ofwel nog verder lezen bij creativiteit en beland je daarna bij d’s en t’s. Ofwel blader je naar onderwerp en kijk je wat dat te bieden heeft.

 

Lijstjes met trefwoorden

Wat ook kan: je laat je leiden door de lijstjes met behulpzame lemma’s die ik aan het boek heb toegevoegd. Lijstjes die je op gang helpen. Door te beginnen bij een goed gevoel, de inhoud of bij een systeem.

 

En achterin vind je lijstjes die je helpen om een concreet probleem op te lossen:

 

  1. Hoe kan ik sneller schrijven?
  2. Ik zit vast, wat nu?
  3. Hoe haal ik mijn deadline?
  4. Hoe kan ik mijn tekst verbeteren en aantrekkelijker maken?
  5. Hoe laat ik meer van mezelf zien?

 

Natuurlijk bevat het boek ook een index, waarin je al die 295 trefwoorden aantreft. Van de A van Aandacht tot en met de Z van Zoeken.

 

 

Verkrijgbaar

Rechtstreeks bij mij, via de mail of een telefoontje/appje: 0624551585

 

En ook via bol.com, managementboek.nl en de boekhandels.

 

Praktische gegevens

De B van beginnen – met schrijven

ISBN 978-90-828119-0-2

NUR 624

 

 

prijs € 29,50 (inclusief 9 % btw en verzendkosten binnen Nederland)

 

164 pagina’s

formaat 20 x 20

 


Laat een reactie achter