Een boek schrijven is een ontdekkingstocht

16 november 2018 | schrijfproces,schrijven | Tags: ,

Als je een boek schrijft kun je natuurlijk de rationele weg volgen: je maakt een globale inhoudsopgave en gaat daarmee aan de slag. Heb ik ook weleens geprobeerd.

 

Dat project strandde al snel, omdat ik het zo saai vond dat ik er zelf geen enkel enthousiasme voor op kon brengen. Tja.

 

Mijn benadering is nu heel anders. Ook omdat ik zelf een boek aan het schrijven ben en zie hoe dat in z’n werk gaat. Het schrijven daarvan is een ontdekkingsreis.

 

Je boek leren kennen

Natuurlijk heb je een berg ideeën voordat je aan een boek begint. En ook vermoedens over de vorm en misschien al over de volgorde, maar als je gaat schrijven gaat het boek een eigen leven leiden.

 

Omdat het een eigen identiteit heeft.

 

Daar kun je wel aan sturen, maar ik merkte bijvoorbeeld dat niet alles wat ik schreef in mijn boek paste ‘omdat het niet zo’n soort boek was’. Hmmm. Wat voor boek was het dan wel?

 

Dat is wat ik bedoel met ontdekkingstocht. Je leert je boek kennen, terwijl je ermee bezig bent.

 

Klinkt dat tegenstrijdig? Toch klopt het wel. Als je schrijft moet je namelijk beslissingen nemen, echt zeggen hoe het zit. Keuzes maken. En alles moet met elkaar kloppen: de inhoud, de toon, maar ook de volgorde en de vorm.

 

En je begrijpt: er zijn verschillende wegen om zo’n project aan te pakken. Mij gaat het erom de manier te vinden die bij jou past en bij je project. Zodat het schrijven je makkelijk afgaat. En je er plezier in hebt.

 

Goeie vragen op het verkeerde moment

De 1-op-1-sessies in de Schrijfinspiratieweek in Italië gingen over dit soort dingen. En ook over de vragen waar je tijdens het schrijven mee worstelt.

 

Vaak is het een worsteling omdat de vraag en het moment waarop die gesteld wordt, niet bij elkaar passen. In een later stadium dient het antwoord zich vanzelf aan. Dus schrijven gaat ook daarover: weten wanneer het handig is om waaraan te werken.

 

Het juiste moment afwachten

En je laten leiden door het moment. Hoe je dat doet? Door te doen waar je het meeste zin in hebt. Dat gaat het makkelijkst. Daarbij helpt het wel als je een ruime planning hebt, zodat je iets de tijd kunt geven om te ontstaan.

 

Ik werk het liefst zo, ook al is dat niet altijd handig of wenselijk. Dit blog stond bijvoorbeeld 3 weken geleden al op de agenda. Ik heb een paar opzetjes gemaakt, maar de geschikte invalshoek was er nog niet.

 

Wachten dan maar.

 

En nu staat dit verhaal in een kwartiertje op papier. Omdat dit het juiste moment is.

 

Vanochtend wist ik niet dat dit zou gebeuren. Het stond niet in m’n to do-lijstje. Maar ik heb het de ruimte geven, toen het zich aandiende. En dan schrijf je moeiteloos.


Laat een reactie achter