Iets nieuws lijkt beter

20 augustus 2021 | schrijftips,schrijven | Tags: ,

Ik ben dol op nieuwe dingen. Waarom weet ik niet zo goed. Misschien vanwege de verrassing of belofte die ze in zich hebben. Dat geldt ook voor films en voor boeken. Toch zie ik wel oudere films en lees ik boeken die al een tijdje geleden verschenen zijn, omdat ik er nog steeds nieuwsgierig naar ben. Dan blijkt dat wat ze te bieden hebben niet verouderd is of is het juist leuk om meegenomen te worden in een wereld zonder internet.

 

Is nieuw beter?

Toch lijkt het of nieuwe boeken beter zijn dan wat eerder verschenen is. Dat geldt misschien voornamelijk voor boeken die zich baseren op de meest recente onderzoeken of kennis. Of die gaan over recente ontwikkelingen. Covid-19 is zo’n snel verouderend onderwerp. Of de actuele situatie in conflictgebieden. Logisch.

 

Fris en fruitig

Maar veel boeken verouderen niet zo snel. Mijn eigen boek, De B van beginnen – met schrijven, is daar een voorbeeld van. Dat is nog altijd fris en fruitig. De essentie ervan verandert niet zomaar: een laagdrempelige, stap-voor-stap-aanpak van schrijven.

 

Al komen er wel wat nieuwe inzichten bij (bijvoorbeeld over writer’s block). Die krijgen een plek in het e-book waar ik al een tijd aan werk.

 

Veroudering voorkomen

Bij het schrijven van De B probeerde ik populair taalgebruik te vermijden (serious shit werd geschrapt). En te kiezen voor voorbeelden die langere tijd meekunnen. Of redelijk neutraal zijn: zo lees je in mijn boek over regen bij Duidelijk zijn (een stortbui vraagt om een paraplu of regenpak, dat is duidelijk; bij miezerregen is het maar de vraag). Regen is van alle tijden.

 

Bij het onderwerp Stap voor stap vind je een voorbeeld over compartimenteren. Een methode die een langeafstandloopster gebruikt, waarbij ze 100 kilometer opdeelt in kleinere eenheden. Dan is het beter te doen (geldt voor schrijven ook: ophakken in kleine stappen maakt het makkelijker).

 

Je voorkomt met neutrale, min of meer tijdloze voorbeelden dat je boek al snel gedateerd aandoet. Zolang de inhoud recht overeind blijft, is er niets aan de hand en kan je boek nog tijden mee.


Laat een reactie achter