Wat ik geleerd heb van Stephen King

Deze zomer ontdekte ik dat bestsellerauteur Stephen King een boek had geschreven over zijn eigen manier van schrijven. Ik heb geen fictieambities, hoor, maar ik lees wel graag over hoe anderen schrijven.

 

10% schrappenKnippen maar...

Wat bij mij uit On writing vooral is blijven hangen is de 10%-regel. King gebruikt die bij zijn manuscripten: bij de 2e versie schrapt hij 10% van versie 1.

 

Dat werkt ook goed bij functionele teksten. Ik ben het meteen gaan toepassen. Als een tekst min of meer staat, probeer ik nu meteen alle dingen te lozen die niet tot de kern van het verhaal horen. Dat scheelt tijd en helpt focussen op de boodschap.

 

Ik ben nogal een voorstander van kort maar krachtig. Zo min mogelijk geneuzel, maar snel ter zake komen. Wel leuk aankleden natuurlijk, anders is er niks aan.

 

Niet oppoetsen

King heeft nog veel meer aardigs te zeggen. Dit bijvoorbeeld:

 

‘One of the really bad things you can do to your writing is to dress up the vocabulary, looking for long words because you’re maybe a little bit ashamed of your short ones.’

 

En dit, over wat schrijven is: ‘Telepathy, of course.’


Laat een reactie achter