Zwaar onderschat: het persoonlijk gesprek

In november viel er een cadeautje in de bus. Een publicatie van Maven Publishing: People skills van Robert Bolton (1979, nu voor het eerst in het Nederlands vertaald).

 

Omslag People skillsOver beter communiceren. Of zoals ze zelf zeggen ‘Het geheim van helder en overtuigend communiceren’. Daar was ik heel blij mee, want dat onderwerp boeit mij nogal.

 

Waarom dan nu pas erover schrijven?

 

Nou, er waren een paar hindernissen. Ik vond bijvoorbeeld dat ik het boek eerst helemaal moest uitlezen (dikke pil, 369 pagina’s).

 

En tussendoor waren er andere boeken die voordrongen. Zoals Big Magic van Elizabeth Gilbert, omdat ik al een hele tijd geïnteresseerd ben in de discussie over creativiteit versus structuur. Daarover later wel eens meer.

 

Luisteren en checken

People skills gaat voornamelijk over hoe je je gedraagt in gesprekken. Heel leerzaam. De essentie: spiegelend luisteren. Dat deed ik al met mijn katten. Zij zeggen iets (onverstaanbaar). Ik zeg: ‘Wil je eten? Of wil je naar buiten?’ (Antwoord: onverstaanbaar.)

 

Met mensen gaat dat wat beter, want die zeggen: ‘Ja, dat is precies wat ik bedoel/ongeveer wat ik bedoel./Nee, ik bedoel iets anders, namelijk …’

 

Sowieso is het wel goed om je bewust te zijn van de gevolgen van jouw communicatie voor de onderlinge relatie. En om meer aandacht te besteden aan luisteren en checken of je een en ander wel echt begrepen hebt. Een en ander, en dé ander.

 

Uit People skills:

 

’80 procent van de mensen die niet voldoen op hun werk doen dat om één reden: ze gaan niet goed met anderen om. Je productiviteit gaat enorm omhoog als je goed kunt communiceren, of je nu supervisor of manager, verpleegkundige of secretaresse, psycholoog of conciërge, advocaat, dokter, koster of predikant bent.’

 

Het meest onderschatte instrument

Heel toevallig las ik bij Communicatie Online over de uitkomsten van een onderzoek naar 20 jaar communicatie.

 

3 keer raden wat het meest onderschatte instrument is: een persoonlijk gesprek.

 

En we blijken daar niet zo goed in te zijn volgens dialoogdeskundige en hoogleraar Noelle Aarts:

 

‘We praten wat af. Ook beroepshalve laten we heel veel afhangen van gesprekken die we met deze en gene voeren. Keer op keer blijkt dat we vrij slecht zijn in het voeren van effectieve dialogen. Als we onze dialoogvaardigheden verbeteren winnen we enorm aan communicatiekracht.’

 

Nou ja, daar gaat dat hele People skills over!


Laat een reactie achter