Ben jij herkenbaar in je webteksten?

Hoe zorg je ervoor dat anderen jou herkennen in je webteksten? Wat is jouw persoonlijke stijl?

 

Ik hoor vaak van ondernemers dat ze zich niet thuisvoelen bij hun eigen webteksten. En het staat bovenaan het wensenlijstje van verzoeken die ik krijg: webteksten waar iemand zichzelf in kan herkennen.

 

Heel belangrijk, want je spreekt mensen aan met wat eigen is aan jou. En je geeft hen de gelegenheid om jou alvast een beetje te leren kennen.

 

Wat is het eigenlijk: stijl?

De deskundigen hebben er vaak pagina’s voor nodig om duidelijk te maken wat stijl is. Dat gaan we hier niet doen.

 

GraffitiJe persoonlijke stijl laat zich volgens mij vooral horen in je woordkeus, de opbouw van je zinnen en tekst, je toon, hoe gedetailleerd je vertelt. Ik kan nog wel meer noemen, maar ik denk dat je er zo wel een beeld bij hebt.

 

Als je nu even naar je eigen webteksten kijkt, zit het er dan in? Die persoonlijke stijl?

 

Ben jij het, die daar aan het woord is en een gesprekje aanknoopt met je bezoeker? Of is het een meer afstandelijk iemand die in keurige, algemene termen uitlegt wat zijn of haar bedrijf biedt? Ik noem maar wat. Of iemand die een beetje wisselvallig is, dan weer populair dan weer wat formeler?

 

Als zoiets het geval is, lees dan gerust even verder. Dan doe je hier of daar wel een bruikbaar idee op om je stijl meer te laten spreken. ‘Schitteren’ wilde ik eigenlijk zeggen in plaats van ‘laten spreken’, maar dat komt later wel, dat schitteren. Eerst maar eens een paar kleine stappen zetten.

 

Wat is het niet?

Stijl is niet: je anders voordoen dan je bent. Wie jij bent is mooi zat. Laat dat maar horen en zien.

 

 

Is het niet eng?

kikker kleinIk hoor vaak dat mensen het een beetje eng vinden om dingen van zichzelf te laten zien op internet. Om zich bloot te geven. Vond ik ook, hoor. Maar ik heb me erover heen gezet toen ik in 2009 met Beeld & Tekst begon.

 

Eigenlijk heb je geen keus: ben je aanwezig op internet dan hoort dit erbij. Zonder jouw menselijke kant te laten zien is het ontzettend moeilijk om anderen te raken. Internet is een onpersoonlijk medium. Dat compenseer je door meer van jezelf te laten zien. Echte dingen.

 

En inderdaad: je hebt er geen controle meer over, maar toch maar doen. Want juist met die persoonlijke dingen spreek je anderen aan. Kijk maar naar wat jou triggert als jij een webpagina bezoekt.

 

Kijk eens naar dit voorbeeld

Als je nog steeds een drempel voelt, kijk dan eens wat dit met jou doet. Wat als iemand zou schrijven: ‘Ik spreek vloeiend Nederlands, Deens en Engels, maar met een raar accent.’

 

Je kunt je daar direct iets bij voorstellen. Het is grappig en kwetsbaar tegelijk. En innemend. Daarmee heb je al een aardig beeld van de persoonlijkheid van de schrijver. Dat levert 1 goed gekozen zin al op.

 

Roze deur

Of je vindt het niks. Kan ook. Mensen die het niks vinden zullen zo iemand niet snel benaderen. En dat is prima, want je kunt je diensten niet aan jan en alleman aanbieden. Je wilt mensen helpen die bij jou passen.

 

Door te laten zien wie jij echt bent trek je de juiste mensen over de streep. Het helpt trouwens als je uitgesproken bent, kleur bekent.

 

 

 

 

 

Hoe vind je je stijl?

Hoe kun jij op een persoonlijke, eigen manier vertellen wat je wilt delen? Als je er nog niet zo’n duidelijk beeld van hebt, helpt dit je misschien. Kijk eens naar:

 • hoe je dingen doet
 • welke woorden en uitdrukkingen je graag gebruikt
 • je meningen, metaforen, voorbeelden

 

Hieronder lees je wat je daaraan hebt. En verderop nog een truc die mij erg heeft geholpen om mijn eigen stijl te vinden.

 

Geen woorden maar daden

‘Actions speak louder than words.’ Komt uit Thin line between love and hate. Ik ken het in de versie van Annie Lennox uit 1995. Gaat over een daad stellen.

 

Jouw stijl spreekt onder andere uit hoe je dingen doet: zorgvuldig of nonchalant, snel of rustig, creatief of traditioneel. Kun je dat naar je schrijfstijl vertalen?

 

Luister naar jezelf

Luister naar jezelf in verschillende sociale situaties. Naar jouw lingo, om het populair te zeggen (kijk: populair). Wat voor woorden gebruik jij, waar voel je je comfortabel bij? En weid je graag uit, of hou je het beknopt? Ook dat zijn stijldingen. Het zegt iets over hoe jij bent.

 

In huis-tuin-en-keukengesprekken ben ik bijvoorbeeld nogal van de superlatieven. Superdit, superdat. Bij mij is iets nogal snel geweldig, fantastisch, of inderdaad super. Of juist vreselijk. Die superlatieven verwerk ik met mate in m’n teksten, want het zou ze onleesbaar maken. Maar andere dingen die ik graag zeg vind ik soms wel geschikt, zoals ‘werkt als een dolle’.

 

Als je het ingewikkeld vindt om te praten en tegelijk naar jezelf te luisteren: neem jezelf op, of vraag iemand anders om in een natuurlijk gesprek te kijken wat opvalt aan jouw communicatie. Wel lang genoeg doen om zelf te vergeten dat je onder observatie staat, hè.

 

Je mening

Je mening geven helpt ook om te laten zien wie jij bent. Daar wordt het online een stuk leuker van.

Content Rules omslag

Want: ‘taking a stand stimulates conversation’ lees ik in Content Rules (aanrader trouwens, dit boek van Ann Handley uit 2011).

 

Wees niet bang om mensen af te schrikken. Nogmaals: je wilt de mensen bedienen die bij jou passen. En ze hoeven het niet met je eens te zijn, maar waarschijnlijk vinden ze het wel leuk om te weten wat jij vindt. En om te kijken of zij dat soms ook vinden.

 

 

Metaforen, voorbeelden

En anders kun je dit nog in de strijd gooien: metaforen. Laatst fietste ik achter een meisje dat in een zware versnelling tegen een brug opfietste. Moeizaam zag dat eruit. Onnodig zwaar ook. Dat beeld gebruik ik binnenkort ergens in de Tips en Trucs uit het Schrijflab, ofzo.

 

Je doet metaforen op in je eigen leven. Die passen bij jou.

 

En voorbeelden. Ook die krijg je toegeworpen door het leven. Welke jij vangt laat iets van jou zien.

 

Woorden die passen bij jouw persoonlijke stijl

Wat je ook kan helpen om je persoonlijke stijl te vinden is dit: bedenk een begrip dat het beste omschrijft hoe jij bent, of hoe jij over wilt komen.

 

Is dat:lijstje

 • Serieus? Sprankelend? Stoer?
 • Inspirerend? Vooruitstrevend? Wijs?
 • Assertief? Behulpzaam? Vriendelijk?

 

Bedenk woorden die jou typeren.

 

Mijn persoonlijke stijl

Ik heb zelf pas een lijstje met een stuk of 10 van dat soort begrippen gemaakt, die op mijn communicatie van toepassing zijn.

 

Wat erop staat? Dit bijvoorbeeld:Zonnetje

 • luchtig
 • persoonlijk
 • praktisch

 

Waarom die luchtigheid? Nou, ik wil vooral niet dat mijn contact met jou zwaar en moeizaam is, want dan heb ik zelf al geen zin meer. Ik wil graag een beetje opgewektheid. Dat er overal een zonnetje bij schijnt. Daar hou ik van, dat past bij mij, en dus bij hoe ik communiceer.

 

 

Nu jij

En nu gaat het om jou: vind jouw persoonlijke stijl. Hoe ga jij dat doen? Heb je dat intussen bedacht?

 

 

Of laat je verder helpen

Aanmelden voor gratis Tips en Trucs over schrijvenHiermee bijvoorbeeld: elke 2 weken een praktische schrijftip of -truc in je mailbox, die je binnen 2 minuten uit kunt lezen en die vaak meteen toepasbaar is.

 

Kan helpen voor het vinden van je persoonlijke stijl en bij talloze andere onderwerpen die met schrijven te maken hebben: gratis Tips en Trucs uit het Schrijflab.

 

 


2 Reacties op “Ben jij herkenbaar in je webteksten?”

 • 1 Annette Schutte Zegt:

  Barbara, voor mij weet je altijd weer de spijker op zijn kop te slaan. En het werkt ook gewoon allemaal. Het schrijven wordt steeds leuker en ik neem meer vrijheid en stap van de gebaande paden af. Loop zo de bush
  in en wat vind ik daar? De prachtigste metaforen, avontuur en vooral een andere kijk op het schrijven. En dat allemaal dankzij jou!
  Ik ben begonnen met: ‘de mooiste woorden van de dag’-boekje waarin ik woorden en/ of zinnen noteer die me verrassen. Dat wordt een soort schatkistje, wat vind je daarvan?

 • 2 Barbara Trappenburg Zegt:

  Wat geweldig om te horen, Annette. En wat schrijf je dat prachtig op!
  En dat schatkistje… wat een goed idee! Daar ga je veel plezier van hebben.

  En sorry, nog steeds geen hoofdletters hier. Wordt aan gewerkt.

Laat een reactie achter