Is ‘iedereen’ jouw doelgroep?

Voor wie is jouw aanbod bedoeld? Misschien denk je wel: nou, voor iedereen die geïnteresseerd is.

 

Ik deed laatst een webanalyse voor een coach die over zijn doelgroep zei: ‘Mijn doelgroep is iedereen die mijn product wil afnemen’. Of zoiets.

 

Dat is natuurlijk altijd waar. Maar ik zou niet weten hoe je zo’n doelgroep aanspreekt. En dan heb je een groot probleem. Want dan bereik je niemand in plaats van ‘iedereen’. Of het is gebaseerd op toeval als je wel iemand weet te interesseren.

 

Kiezen is een beperking

Ik begrijp heel goed dat het bepalen van je doelgroep lastig is. Eng zelfs. Of riskant. Want als je kiest sluit je mensen uit. Als je kiest valt een deel af. Dan maak je je voor een groep potentiële afnemers onaantrekkelijk. En het lijkt alsof je daarmee omzet verliest.

 

Dat is een misvatting. Weet ik nu.

 

Kiezen is een verrijking

De afgelopen maanden heb ik ontdekt dat het omgekeerde waar is: als je weet uit wat voor mensen je doelgroep bestaat is dat juist een verrijking. Want die mensen kun je steeds beter leren kennen.

 

Zodat je precies weet met welke problemen zij zitten, waarvoor jij de oplossingen biedt. Je weet welke taal jouw doelgroep spreekt en die spreek jij ook. Daardoor kun je je webteksten steeds beter op de mensen uit je doelgroep afstemmen en voorbeelden gebruiken die zij herkennen. Je kunt hen ook dingen vragen en de antwoorden gebruiken om je aanbod te verbeteren.

 

Kortom: alleen maar voordelen.

 

Want: de mensen uit je doelgroep voelen zich begrepen. Ze zien dat jij hun problemen begrijpt en daar oplossingen voor hebt. Dat wekt vertrouwen.

 

Het resultaat is dat jij je doelen beter bereikt.

 

Kies

Dus doe dat gewoon: ga ervoor zitten en bepaal met wie jij het liefst zou willen werken. Dat mag je namelijk zelf weten.

 

Bedenk bijvoorbeeld

deelverzameling

 •   welke leeftijdsgroep jou aanspreekt
 •   of je liever met mannen of vrouwen werkt of met allebei
 •   op welke sector(en) je je wilt richten
 •   met wat voor hulpvragen je aan de slag wilt
 •   in wat voor sfeer je wilt werken: zakelijk of privé?

 

Wat helpt om een keuze te maken

Ik vond het zelf trouwens best moeilijk om met een profiel van mijn doelgroep te komen. Daar moest ik wel even over nadenken. Wat mij hielp was dit: noem 10 (of meer) kenmerken van je doelgroep.

 

Voor mijn doelgroep is dat onder andere:

 

 • ondernemend
 • leergierig
 • karaktervol

 

Jij kan dat ook: 10 kenmerken noemen van mensen met wie jij het liefst wilt werken. En je kunt er meteen mee beginnen. Misschien weet je er niet meteen 10, maar bedenk er dan vast een paar.


Een Reactie op “Is ‘iedereen’ jouw doelgroep?”

 • 1 Paul Sträter Zegt:

  I like Barbara’s Tips en trucs
  Dank hiervoor
  Je maakt het schrijven over iets praktisch en concreet uitvoerbaar. Dat is voor mij een geschenk.
  Ik bedenk dat ik het liefst wil werken met only nice people.
  Ik kijk met plezier naar de volgende Tips en trucs uit.
  Hartelijke groet, Paul

Laat een reactie achter