Waarom schrijven langer duurt dan je denkt

Hoe lang duurt het om een tekst te schrijven? Stationsklok

 

Zolang als nodig.

 

Ja, een lullig antwoord. Het doet mij denken aan vroeger, als we op vakantie gingen. Meestal met de auto naar een huisje bij bos of zee, want dat hadden we thuis niet. Op de dag van vertrek wilden mijn zus en ik weten hoe laat we weggingen. ‘Als we klaar zijn,’ antwoordde mijn moeder dan :-).

 

Terug naar: hoe lang is normaal? Als je soepele teksten leest, waar je ongemerkt doorheen vliegt, lijkt het alsof ze in een vloek en een zucht geschreven zijn. Dat is zelden het geval.

 

Er valt weinig zinnigs te zeggen over wat normaal is. De ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer. Dat ligt aan de vorm van de dag, het onderwerp, de omstandigheden, of … vul zelf maar in. Soms wil ik per ongeluk 2 dingen met 1 tekst; dat werkt meestal slecht. Of een paar formuleringen zitten me dwars en het duurt lang voor ik de oplossing vind. Tot die tijd knaagt het en is de tekst niet af.

 

 

Langer dan je dacht

Wat er wel over te zeggen is is dit: vaak duurt het langer dan je dacht. Dat is bij mij ook zo. Het is iets ambachtelijks, hè? Handwerk. Dat heeft tijd nodig.

 

verfpotMisschien kun je je laatste klus in huis nog voor de geest halen? Een wandje schilderen, een vloer leggen, een lamp ophangen, zoiets. Van tevoren heb je meestal een vaag idee over hoeveel tijd dat kost. En dat duurt dan ook altijd langer dan je dacht. Bij mij tenminste wel.

 

Om je een idee te geven: ik schrijf gemiddeld, met de nadruk op gemiddeld, 500 woorden per uur. Ongeveer een A4’tje. Maar met sommige teksten haal ik makkelijk een paar duizend woorden.

 

En over kleine pietepeutertekstjes doe je gemiddeld langer: want dat moet ook een geheel zijn, met kop en staart, de goeie toon en boodschap, en geschikt voor het genre waarvoor je gekozen hebt. Dan moet je veel weglaten. En daarin de balans vinden. Dat is gewoon wat moeilijker dan zonder limiet voor je uit schrijven.

 

Schrijven duurt dus zolang als nodig. En langer dan je denkt. Hoeven we geen drama van te maken.

 

 

Sneller schrijven

Kan het niet wat sneller? Ja, dat kan.

 

Dit helpt om het schrijfproces te bespoedigen: weten waar je mee bezig bent.

 

Hoe kom je dat te weten? Nou, het helpt bijvoorbeeld al flink als je je abonneert op de gratis Tips en Trucs uit het Schrijflab. Dan krijg je elke 2 weken een schrijftip of -truc in je mailbox, waarmee je direct aan de slag kunt. En waarmee je beter begrijpt wat er allemaal komt kijken bij schrijven op een handige manier.

 

 

Je tijd goed besteden

Wat je ook kan helpen is dit: je tijd zo goed mogelijk besteden. Dat doe je zo:

 

1. Bereid je voor. Neem vooraf de tijd om goed te bedenken wat je doel is, voor wie, waarom, enzovoort. Dat scheelt je veel tijd als je daadwerkelijk begint. Want dan weet je wat je waarom aan het doen bent.

 

En, best voor de hand liggend dit, 2.: maak een realistische planning. Met marge. Als je hebt ervaren dat het schrijven van een blog/rapport/paper meestal langer duurt dan je denkt, neem dan meer tijd. Neem eens 2 x zoveel tijd. En doe afstand van het idee dat dat zwaar overdreven is.

 

Want hoe fijn is het als jij zelf de baas bent: als jij zelf bepaalt wanneer een tekst af is en niet de deadline (krijg je daar geen buikpijn van?). Een ruime marge zorgt voor ontspanning. En voor ruimte om een keertje over te slaan als het echt niet lukt.

 

koffie3. Schrijven heeft ook te maken met discipline, het gewoon doen. Ervoor gaan zitten en blijven zitten tot je concentratie op is. Dan even iets anders: ander klusje, wandelingetje maken, koffie halen… En weer verder, of de volgende keer als ‘schrijven’ in je agenda staat.

 

 

 

Wat nog meer?

Dingen die niet zozeer met schrijven zelf te maken hebben, zoals 4. creëer gunstige omstandigheden: wat zorgt ervoor dat je als een trein gaat? Regel dat.

 

En deze werkt ook goed, 5.: beloon jezelf als je je doel gehaald hebt. Dat maakt het leuker om te doen, en leuker om de volgende keer verder te gaan. En dat helpt.

 

En anders is er altijd nog Schrijflab, met die tweewekelijkse schrijftips ;-). Ik zeg het nog maar even.

 

Aanmeldbutton nieuwsbrief


Laat een reactie achter